Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Levende sten i Gribskov kommune

Levende sten i Gribskov kommune
Udgivet ons d. 8. feb 2023, kl. 11:45
Nyheder

Projektet levende sten handler om at fortælle historierne bag udvalgte mindesten i Gribskov Kommune. Efter en længere researchperiode er vi nu ved at være klar til at slippe historierne løs. Der er udkommet en publikation med forslag til cykel- og vandreture til stenene: Levende sten. Historier gemt i mindesten i Gribskov Kommune.

Der er tale om et hæfte på blot 20 sider. Det indeholder 5 forslag til vandreture og 5 forslag til cykelture samt oversigtskort over de 63 registrerede mindesten og -tavler.

QR-KODER PÅ STENENE

Det er meningen, at der skal sættes QR koder op ved de udvalgte mindesten således, at man ved scanning med sin mobiltelefon af koderne kan læse historien eller via en lydfil få den læst op. En skattejagt, hvor alle kan være med. Hæftet giver overblik over, hvor stenene er.

KULFANDENS GRAVSTEN 

De første QR-koder er sat op i Mårum lørdag den 12. november. Det drejer sig om Rytterskole tavle på Mårum Skole og 2 QR-koder på Mårum Kirkegård. Den første er for Geniet fra Nellerød, Jens Poul Andersen, der blev verdensberømt som opfinder og produktion af kameraer og meget mere. Den anden gravsten er for Kulfanden, alias Jens Olsen Christensen. Han var en meget dynamisk forretningsmand, som startede med at sælge trækul og senere træ i massevis fra Kagerup Savværk.

FRA RYTTERSKOLEN TIL MÅRUM SKOLE

Det blev en meget fin vandretur i Mårum, som også var annonceret i regi af ”Gribskov går sammen”. Der var 14 deltagere. I starten ved Rytterskolen fortalte Finn Gaardskjær om selve bygningen, som er én ud af 240 tilsvarende skoler, som Frederik IV lod opføre omkring 1725. Rytterskoletavlen er så flyttet til Mårum Skole, hvortil vi gik ad stien langs præstegården og over præstegårdsjorden, der er en blomstereng med en slået græssti – super fint biodiversitets initiativ. Finn og jeg havde været nede og hakke hul i asfalten et par dage før for at kunne sætte gravpælen med QR koden ned – vi var lidt betænkelige ved hvad folk tænkte, når vi gik der med hakken. Men opsætning af QR-koden er aftalt med bygningens ejer!

MAN FANDT EN MILLION

En af bygningerne på skolen er faktisk betalt af den skat på 3 %, der skulle betales, da man fandt ud af efter Kulfandens død at han havde gemt en mio. kr. Denne historie blev så fortalt sammen med flere andre da vi var tilbage i Mårum og inde på kirkegården ved monolitten på Kulfandens grav.

KØB HÆFTET 

Flere tilsvarende vandringer er siden gennemført og flere er planlagt. Se nærmere i Ugeposten. Omtalte hæfte koster 40 kr. og kan købes hos Bog & Idé i Helsinge eller direkte fra forlaget på www.friefugle.dk

Skrevet af Jens Erik Larsen